Jeannette Dreyer

Blogindlæg

Kærlig opfordring til pårørende

Når vi forventer en pause eller ferie, forestiller vi os ofte et øjeblik af ro og genopbygning, hvor vi kan genoplade vores batterier og vende tilbage til vores hverdag med fornyet energi. Men hvis du er en pårørende til en person med en sygdom, handicap eller anden livsudfordring, kan din ferie se helt anderledes ud. Her er nogle måder, hvorpå du som pårørende kan blive påvirket i din ferie, samt nogle tips til, hvordan du kan håndtere disse udfordringer:

1. Øget belastning:

Ferier kan være en tid med øget belastning for pårørende. Der kan være ekstra ansvar, såsom rejseplanlægning og pleje af den pårørende, samt den psykiske belastning ved at skulle tilpasse sig nye omgivelser eller rejserutiner.

Løsning: Det kan være hjælpsomt at lave en plan forud for ferien, der tager højde for disse udfordringer. Dette kan inkludere at finde handicapvenlige feriemål eller sørge for passende medicinsk udstyr og hjælp.

2. Mangel på personlig tid:

Som pårørende kan det være svært at finde tid til dig selv under en ferie, hvilket kan medføre stress og udmattelse.

Løsning: Prøv at skabe tid til selvomsorg. Dette kan være så simpelt som at tage en gåtur alene, læse en bog eller meditere. Det er vigtigt at huske, at din trivsel også er en prioritet.

3. Følelser af isolation/ensomhed:

Ferier kan være isolerende for pårørende, især hvis du er langt væk fra dit supportnetværk.

Løsning: Opret forbindelse til andre, selv når du er på ferie. Dette kan betyde at holde kontakten med venner og familie gennem telefonopkald eller sociale medier, eller det kan betyde at finde nye venner på feriestedet.

4. Skyldfølelser:

Nogle pårørende oplever skyldfølelser, når de tager en pause eller nyder ferien, fordi de føler, at de burde være der for den person, de tager sig af.

Løsning: Husk, at det er okay at tage en pause og nyde livet. Du er en bedre omsorgsperson, når du også tager vare på dig selv.

At være en pårørende er ikke altid let, især ikke på ferie. Men med forberedelse, selvomsorg og en stærk støttegruppe kan du sikre, at du også får den hvile og genopbygning, du har brug for. Husk, du er ikke alene, og der er ressourcer og støtte til rådighed for dig.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få guiden:

– Sådan tackler du rollen som pårørende til et menneske med langvarig sygdom – fysisk eller psykisk.
Tilmeld dig nyhedsmail og modtag inspiration og værktøjer til rollen som pårørende.